Kawa rośnie w Ameryce Środkowej i południowej,w Afryce, w Indiach i na Hawajach, na Nowej Gwinei, Karaibach oraz w krajach arabskich.
W specjalistycznych sklepach oraz w delikatesach sprzedawana kawa jest oznaczona wg następujących kryteriów:
1. Kraju pochodzenia - czasem kraj pochodzenia zawarty jest w samej nazwie kawy, np. Costa Rica Tarrazu. Niekiedy wymienione zostaje także pasmo górskie, na którym znajduje się plantacja, np. Gwatemala Antigua lub Sumatra Lintong.2. Sposobu palenia - kawy French roast oraz Italian roast są ciemne i mocno palone. Nazwy poszczególnych miast albo określenie European roast mogą oznaczać różne stopnie palenia, w zależności od regionu.
"Kawę pijmy powoli, delektując się jej aromatem"
BRAZYLIJSKA - średnio głęboki smak, lekko ziemista, umiarkowanie kwaskowa;
KOSTARYKA TARRAZU - aromatyczna, wyrazista o mocnym smaku;
KOLUMBIJSKA - głęboki smak, bogaty aromat, lekko winna;
ETIOPIA HARRAR - bardzo aromatyczna, winna, dziko rosnąca, nietypowa;
INDYJSKA MYSORE - aromatyczna, lekko kwaśna, łagodna i unikatowa;
GWATEMALA ANTIGUA - mocno kwaśna, pikantna, aromatyczna, o smaku dymu;
JAMAJKA BLUE MOUNTAIN - aromatyczna, lekka w smaku, łagodna, lekko winna, unikatowa;
JAWAJSKA - bogaty i głęboki smak, kwaskowa, pikantna o zapachu dymu;
KENIA AA - głęboki i such smak, winna, kwaskowa;
KONA - średnio głęboki smak, lekko winna, aromatyczna,lekko słodka, orzechowy smak;
SUMATRZAŃSKA - sucha o mocnym smaku, delikatnie kwaskowa,aromatyczna;
MEKSYKAŃSKA - aromatyczna, lekko kwaskowa o średnio głębokim smaku;
TANZANIA PEABERRY - cierpka, winna i kwaskowa, o średnio głębokim smaku i bogatym aromacie;
JEMEŃSKA MOKKA - wyraźny posmak czekolady, wina, lekko kwaskowa, cierpka, dziko rosnąca.
Źródło: Timothy J. Castle, Michael P. Caruso
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz