I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

poniedziałek, 18 maja 2015

Miodówka - nalewka

Jeśli masz ochotę wypróbować  ten przepis i pochwalić się własnym wyrobem nalewkowym, zrób miodówkę co najmniej 2 miesiące przed planowanym poczęstunkiem, gdyż ta miodówka każe na siebie czekać...

Moja rada - zmniejsz ilość spirytusu, nalewka będzie smaczniejsza i tańsza...
Ja osobiście zazwyczaj robię pół porcji każdej nalewki, na wszelki wypadek, gdyby przepis się nie sprawdził.
Miodówkę oczywiście polecam, każdy ma jednak swoje gusta i guściki...

Składniki:

1 litr miodu
skórka otarta z 2 cytryn
1 litr wódki
1/2 litra spirytusu
kilka plasterków korzenia imbiru


Wykonanie:

Do dużego słoja przelać miód, dodać skórkę z cytryn i plasterki imbiru.
Dolać alkohol i odstawić na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. 
Następnie przefiltrować nalewkę przez gazę,rozlać do butelek i odstawić na kolejny miesiąc. 
Miodówka nie tylko dobrze smakuje, choć jest odrobinę za mocna jak dla mnie, ale ma również działanie wzmacniające i niepotne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz