Moja rada - zmniejsz ilość spirytusu, nalewka będzie smaczniejsza i tańsza...
Ja osobiście zazwyczaj robię pół porcji każdej nalewki, na wszelki wypadek, gdyby przepis się nie sprawdził.
Miodówkę oczywiście polecam, każdy ma jednak swoje gusta i guściki...
Składniki:
1 litr miodu
skórka otarta z 2 cytryn
1 litr wódki
1/2 litra spirytusu
kilka plasterków korzenia imbiru
Wykonanie:
Do dużego słoja przelać miód, dodać skórkę z cytryn i plasterki imbiru.
Dolać alkohol i odstawić na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.
Następnie przefiltrować nalewkę przez gazę,rozlać do butelek i odstawić na kolejny miesiąc.
Miodówka nie tylko dobrze smakuje, choć jest odrobinę za mocna jak dla mnie, ale ma również działanie wzmacniające i niepotne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz