Maxi King
Moje ulubione ciasto. Dzięki masie krówkowej słodkie, gorzka czekolada lekko łamie tą słodycz,a orzechy nadają nutkę słonego smaku. Misz - masz.
Warstwy:
½ biszkoptu
Masa krówkowa
½ biszkoptu
Śmietana
Orzechy
Polewa czekoladowa
Składniki na biszkopt:
5 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1,5 łyżki kakao
Wykonanie:
Oddzielamy białka od
żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po kolei
żółtka i powoli jeszcze ubijamy mikserem.
Wsypujemy połączoną mąkę z proszkiem i kakaem, mieszamy wszystko razem łyżką.
Pieczemy ok 40 min w 180 st. C
Składniki:
1 puszka
gotowej masy krówkowej
100 g masła
500 ml
śmietany kremówki Decor up
2 łyżeczki
cukru pudru
150 g orzechów ziemnych (np. w puszce)
Czekolada:
150 g deserowej czekolady
100 g
mlecznej czekolady
120 ml
śmietany kremówki
Wykonanie:
Masa toffi: Masło utrzeć na puszystą masę.
Dodawać po łyżce masy krówkowej, ciągle ucierając (w przypadku mleka
skondensowanego, gotować puszkę z mlekiem przez 3 godz. w wodzie, a następnie
wystudzić). Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem. Ja
wykładam masę prosto z puszki na biszkopt, bez ucierania i bez dodawania masła.
Ciasto jest bardzo słodkie, więc radzę wyłożyć pół puszki masy krówkowej, a pół
zostawić do następnego ciasta. W lodówce może stać śmiało ponad tydzień.
Uwaga! W
przypadku dodania masła, masa będzie lekko lejąca na placku, ale nie jest jej
wiele i to nie przeszkadza (w batoniku też jest lekko lejąca).
Śmietana: Ubić śmietankę, można dodać cukru
pudru i śmietan fixy, w zależności jaka śmietana. Ja do Decor up nie dodaję
nic.
Śmietanę
wyłożyć na masę toffi. Placek włożyć do lodówki, by śmietana nieco stężała.
Orzechy: Rozłożyć
na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 6 minut (nie
dłużej). W połowie tego czasu przemieszać, żeby się nie przypaliły.
Wystudzonymi posypać śmietanę. Osobiście uważam, że pieczenie orzechów nie
jest potrzebne.
Czekolada: kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i
wsypać do niej połamaną czekoladą. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Lekko przestudzić i polać nią orzechy. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz