I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

poniedziałek, 4 maja 2015

Maxi King - przepis na słodko słone ciasto

Maxi King   

Moje ulubione ciasto. Dzięki masie krówkowej słodkie, gorzka czekolada lekko łamie tą słodycz,a orzechy nadają nutkę słonego smaku. Misz - masz.



Warstwy:

½ biszkoptu

Masa krówkowa

½ biszkoptu

Śmietana

Orzechy

Polewa czekoladowa





Składniki na biszkopt:

5 jaj

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1,5 łyżki kakao



Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po kolei żółtka i powoli jeszcze ubijamy mikserem.

Wsypujemy połączoną mąkę z proszkiem i kakaem, mieszamy wszystko razem łyżką.

Pieczemy ok 40 min w 180 st. C
 
Składniki:

1 puszka gotowej masy krówkowej

100 g masła

500 ml śmietany kremówki Decor up

2 łyżeczki cukru pudru

150 g orzechów ziemnych (np. w puszce)



Czekolada:

150 g deserowej czekolady

100 g mlecznej czekolady

120 ml śmietany kremówki



Wykonanie:



Masa toffi: Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy krówkowej, ciągle ucierając (w przypadku mleka skondensowanego, gotować puszkę z mlekiem przez 3 godz. w wodzie, a następnie wystudzić).  Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem. Ja wykładam masę prosto z puszki na biszkopt, bez ucierania i bez dodawania masła. Ciasto jest bardzo słodkie, więc radzę wyłożyć pół puszki masy krówkowej, a pół zostawić do następnego ciasta. W lodówce może stać śmiało ponad tydzień.



Uwaga! W przypadku dodania masła, masa będzie lekko lejąca na placku, ale nie jest jej wiele i to nie przeszkadza (w batoniku też jest lekko lejąca).



Śmietana: Ubić śmietankę, można dodać cukru pudru i śmietan fixy, w zależności jaka śmietana. Ja do Decor up nie dodaję nic.

Śmietanę wyłożyć na masę toffi. Placek włożyć do lodówki, by śmietana nieco stężała.



Orzechy: Rozłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 6 minut (nie dłużej). W połowie tego czasu przemieszać, żeby się nie przypaliły. Wystudzonymi posypać śmietanę. Osobiście uważam, że pieczenie orzechów nie jest potrzebne.




Czekolada: kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać do niej połamaną czekoladą. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Lekko przestudzić i polać nią orzechy. Schłodzić w lodówce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz