I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

piątek, 12 czerwca 2015

Kluski na parze zapiekane

Pytanie dnia. Co dziś by tu zrobić na obiad. odwieczny problem...
A może coś innego niż zawsze? Mam pewną propozycję.


Dziś danie mięsne, ale również bezmięsne, dla wegetarianów którzy również nas podczytują. Wystarczy pominąć mięso mielone w składzie farszu. Dla bardziej zuchwałych polecam wersję z mięsem, a najlepiej z suszoną kiełbaską.

Przepis od mojej wiernej czytelniczki Wirginii, którą wszyscy serdecznie pozdrawiamy :)

Składniki i wykonanie:
12 klusek na parę, np takich


0,5 kg pieczarek - zetrzeć na grubych oczkach, doprawić, poddusić i odsączyć lekko.
1 czerwona papryka - zetrzeć, podsmażyć i poddusić, również lekko odsączyć.
0,5 kg mięsa mielonego lub 2 kiełbaski suszone - mielone doprawić, podsmażyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
15 dag sera żółtego - zetrzeć i zostawić do posypania klusek.
przyprawy: sól i pieprz

Składniki na farsz połączyć - bez sera.

Kluski - pozbyć się środka, tak jak na zdjęciu. Nałożyć farszem i posypać serem.


Tak przygotowane kluseczki nadziewane zapiekamy w piekarniku ok 10 minut, ok 180 st. C. Pilnujemy by nam się nie spiekły.
Jak widać banalnie proste, czasu też nie zajmuje specjalnie wiele.
Powodzenia

2 komentarze: