A może coś innego niż zawsze? Mam pewną propozycję.
Dziś danie mięsne, ale również bezmięsne, dla wegetarianów którzy również nas podczytują. Wystarczy pominąć mięso mielone w składzie farszu. Dla bardziej zuchwałych polecam wersję z mięsem, a najlepiej z suszoną kiełbaską.
Przepis od mojej wiernej czytelniczki Wirginii, którą wszyscy serdecznie pozdrawiamy :)
Składniki i wykonanie:
12 klusek na parę, np takich
0,5 kg pieczarek - zetrzeć na grubych oczkach, doprawić, poddusić i odsączyć lekko.
1 czerwona papryka - zetrzeć, podsmażyć i poddusić, również lekko odsączyć.
0,5 kg mięsa mielonego lub 2 kiełbaski suszone - mielone doprawić, podsmażyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
15 dag sera żółtego - zetrzeć i zostawić do posypania klusek.
przyprawy: sól i pieprz
Składniki na farsz połączyć - bez sera.
Kluski - pozbyć się środka, tak jak na zdjęciu. Nałożyć farszem i posypać serem.
Tak przygotowane kluseczki nadziewane zapiekamy w piekarniku ok 10 minut, ok 180 st. C. Pilnujemy by nam się nie spiekły.
Jak widać banalnie proste, czasu też nie zajmuje specjalnie wiele.
Powodzenia
Fajny pomysł. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i naprawdę polecam, pyszne ;)
OdpowiedzUsuń