Pijemy tak często, a czy wiemy w ogóle jak powstaje?
Krzew kawowca, przypomina nieco kamelię, ma szerokie, ciemne i lśniące
liście, które mają od 5 do 13 cm długości i rosną naprzemianlegle wzdłuż
łodygi. Kwiaty przypominają natomiast jaśmin, niewielkie i białe, zebrane w
kwiatostany u nasady liści. Kawowce zwykle uprawia się od sadzonek,
wyhodowanych z wyselekcjonowanych owoców. Odpowiednio doglądany i przycinany
krzew kawowca, zaczyna owocować po ok 3 latach w rocznych cyklach. Z dojrzałego
kawowca uzyskuje się do 0,7 kg kawy rocznie, w zależności od rodzaju gleby,
nawodnienia i klimatu.
Istnieją setki odmian kawowców, ale 92% z uprawianych gatunków, to albo
kawa arabska (arabica), albo kongijska (robusta). Ziarna pierwszej są lepsze
gatunkowo, mają niższą zawartość kofeiny, są bardziej płaskie i zwarte. Z robusty
robi się kawę paczkowaną dla supermarketów oraz rozpuszczalną, sprzedaje się je
również na rynkach wewnętrznych w krajach pochodzenia.
Kawowce lubią glebę ciepłą oraz łagodne opady. Hodowane są przeważnie
pomiędzy zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca. Kawa najlepiej rośnie na
dużych wysokościach. W zależności od nasłonecznienia, rodzaju gleby i wysokości
- uzyskuje się różne odmiany. Zasadniczo najlepsza wyrasta na wysokości 900 m
nad poziomem morza, na żyznej glebie i na terenach mocno nasłonecznionych, przy
łagodnych opadach.
Najlepsze owoce kawy, to te najbardziej dojrzałe, wyglądem przypominające
wiśnie. Jednak na wielu plantacjach owoce kawy zrywa się nie zważając na
stopień dojrzałości. Z takich owoców uzyskuje się niejednolite ziarna
kawy. Owoce zbierane są najczęściej ręcznie. Zerwane już owoce trafiają do
przetwórni, gdzie poddawane są pulpowaniu - ziarna kawy zostają oddzielone od
miąższu, opłukane i posortowane wg wielkości. Następnie moczą się w zbiorniku z
wodą przez 36 godzin. Jest to proces fermentacji, mający na celu wydobycie z
nich smaku. Stanowi on ważny moment w procesie produkcji kawy, odbywając się
pod stałym nadzorem. Następnie ziarna są łuskane, na tym etapie przypominają
już bardziej to, co znamy ze sklepów. Ziarna następnie poddawane są suszeniu.
Choć najlepsza kawa powstaje z ziaren długo leżakujących na słońcu, to w wielu
przetwórniach dużą ilość wody usuwa się w suszarniach mechanicznych. Wysuszone i zapakowane w worki ziarna kawy nadają się już do dystrybucji.
Okres trwałości zielonej kawy wynosi tylko kilka miesięcy. W tym czasie,
zmienia ona ciągle smak: dojrzewa stając się soczystą, następnie więdnie i
twardnieje – zmiany te różnie przebiegają, w zależności od pory roku, klimatu
oraz gatunku. Plantator sprzedaje kawę eksporterowi, eksporter importerowi, a importer
palarniom kawy. Gdy kawa trafi już do palarni, przechodzi testy zapachowe. Trzy
małe próbki zostają wypalone i drobno zmielone – wszystkie w ten sam sposób. Do
trzech filiżanek o objętości 150 ml wsypuje się po 7,5 g kawy, zalewa wrzątkiem
i parzy przez minutę. Następnie tak przygotowana kawa mieszana jest łyżeczką ze
stali nierdzewnej, a w tym czasie osoba testujące trzyma nos tuż nad jej
powierzchnią.
Kiedy tworząca się na wierzchu skorupka zostaje zamieszana, napar wydziela
nagle bardzo intensywny aromat. Następnie dystrybutor kawy ocenia jej jakość za
pomocą testu smakowego. W fachowym żargonie nazywa się to „slurp and spit”
(siorbanie i plucie). Swoją drogą interesujący widok… A praca jeszcze bardziej…
Test ten został opracowany na początku XX wieku przez firmę Folger’s – to jeden
z największych amerykańskich producentów kawy.
Smak kawy zależy od krzewu, położenia plantacji nad poziomem morza, nasłonecznienia, rodzaju gleby oraz od metody i jakości przetworzenia ziaren.
Mam nadzieje, że ten post pozostanie w pamięci przy twojej porannej kawie, choć czasem.
Smacznego!
Aby dowiedzieć się jak powstaje kawa, najlepiej doczytać na jakich zasadach działa poalarnia kawy, bo to właśnie tam „produkuje się” ziarenka gotowe do zmielenia i zaparzenia :) im większa wiedza, tym lepiej można poznać i rozróżnić rodzaje kawy i sposoby jej parzenia.
OdpowiedzUsuńNajlepszy sklep internetowy z kawą tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest Kawa
OdpowiedzUsuń