I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

piątek, 19 maja 2017

Filozofia smaku

Wydawnictwo Edipresse książki

Autor: Teo Vafidis
Strony: 250
Oprawa: Twarda
Format: 17,5 x 25,5
Rok wydania: 2017
Cena okładkowa: 49,90 zł


KULINARNA PODRÓŻ PO GRECJI

Bezdyskusyjnie Polacy kochają Greków, ich sposób bycia, temperament, ale przede wszystkim ich kuchnię i ich miłość do niej. Kiedy myślę o greckiej kuchni, przed oczami pojawiają mi się tzatziki i musaka. Co jeszcze jest tradycją kuchni greckiej? Zajrzyjmy do środka książki i przekonajmy się.

Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny. Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich jak "Kawa czy herbata" czy też "Pytanie na śniadanie". Tak, tak... teraz już zapewne wiecie o kim mowa. Pomysłodawca i gospodarz podróżniczo-kulinarnych NIEnaŻarty oraz innych, które realizowane są w różnych częściach świata. Wiecej na www.vafidis.pl

Historia 
Historia gastronomii sięga zamierzchłych czasów. To Grecy odkryli i rozwinęli, jednocześnie wzbogacając tajniki kuchni. Kuchnia grecka, mimo wielu wpływów, którym ulegała przez wieki, a także z powodu trudnych warunków, w jakich mieszkańcy żyli, opierała się na produktach lokalnych. Dzięki temu zachowały się dawne zwyczaje i tradycje. Dzięki temu możemy mówić o tradycyjnych recepturach greckich oraz o kuchni regionalnej. Świeżość, prostota, szacunek dla składników ziemi to znak rozpoznawczy greckiej kuchni. 



Pajda chleba z cukrem

Książka opisuje wycinek kultury oraz tradycyjne przepisy ze wszystkich regionów geograficznych Grecji. Autor przedstawił siebie od czasów wczesnego dzieciństwa, opisał zmiłowanie do kuchni, swoje życie, pochodzenie i zainteresowania. Zainspirowany kuchnią, w trudnych latach osiemdziesiątych otworzył klub. Wspomniał też o rodzinie oraz o największym smakołyku z młodzieńczych lat, czyli pajdzie chleba posypaną cukrem. Zaskakujące, bo ja również pamiętam ten deser z czasów dzieciństwa. Jak widać, wiele może nas łączyć z Grekami.


Nigdy nie machaj w Grecji otwartą dłonią, pokazywanie pięciu palców oznacza wulgarny gest  
Teo Vafidis oprowadza nas po zwyczajach i zaułkach starożytnej Grecji. Opowiada o kulturze i gafach, które możemy popełnić, będąc w tycza zakątkach. Dobrze jest przed wizytą w tym kraju, poczytać tą książkę, poznać ją od podszewki, czyli od kuchni. Autor zaprowadza nas do Milos, na Kretę, na wyspę Mykanos, półwysep Chalcydycki i wiele wiele innych miejsc, które są szczegółowo i ciekawie opisane. Autor opowiada z pasją i zaangażowaniem, by przekazać czytelnikowi jak najwięcej cennych i interesujących informacji o życiu w Grecji. 

Wino, kobiety i śpiew - bez tego Grek nie wyobraża sobie życia
Kuchnia grecka oparta jest na sezonowości i urozmaiceniach, nie może w niej zabraknąć wina. Dobra kawa i szklaneczka czegoś mocniejszego również wskazane, przy miłym towarzystwie.


Kuchnia lekka, sycąca, zdrowa i smaczna
Na setnej stronie doczekałam się przepisów greckiej kuchni. Od razu spodobała mi się ta książka, miło jest poczytać troszkę o tradycjach ludzi, którzy wymyślili nasz potencjalny obiad, który zaraz zamierzamy przygotować. Sam przepis to nie wszystko. A przepisy dość proste i co najważniejsze wykonalne. Produkty nie są wymyślne. W książce znajdziemy przepisy na obiad jak i na słodki deser. Niektóre podobne do naszych, a niektóre zupełnie inne i całkowicie zaskakujące. Warto spróbować sił w greckiej kuchni, wdzięcznej, prostej w wykonaniu i składzie. Sezonowej i zdrowej, okraszonej lekkim winem. Każde danie ma fotografie, zachęcająca oczywiście do jedzenia. Wszystko razem spójne i apetyczne. to jak, zaszalejemy z grecką kuchnią?   







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz