Autor: Teo Vafidis
Strony: 250
Oprawa: Twarda
Format: 17,5 x 25,5
Rok wydania: 2017
Cena okładkowa: 49,90 zł
KULINARNA PODRÓŻ PO GRECJI
Bezdyskusyjnie Polacy kochają Greków, ich sposób bycia, temperament, ale przede wszystkim ich kuchnię i ich miłość do niej. Kiedy myślę o greckiej kuchni, przed oczami pojawiają mi się tzatziki i musaka. Co jeszcze jest tradycją kuchni greckiej? Zajrzyjmy do środka książki i przekonajmy się.
Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny. Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich jak "Kawa czy herbata" czy też "Pytanie na śniadanie". Tak, tak... teraz już zapewne wiecie o kim mowa. Pomysłodawca i gospodarz podróżniczo-kulinarnych NIEnaŻarty oraz innych, które realizowane są w różnych częściach świata. Wiecej na www.vafidis.pl
Historia
Historia gastronomii sięga zamierzchłych czasów. To Grecy odkryli i rozwinęli, jednocześnie wzbogacając tajniki kuchni. Kuchnia grecka, mimo wielu wpływów, którym ulegała przez wieki, a także z powodu trudnych warunków, w jakich mieszkańcy żyli, opierała się na produktach lokalnych. Dzięki temu zachowały się dawne zwyczaje i tradycje. Dzięki temu możemy mówić o tradycyjnych recepturach greckich oraz o kuchni regionalnej. Świeżość, prostota, szacunek dla składników ziemi to znak rozpoznawczy greckiej kuchni.
Książka opisuje wycinek kultury oraz tradycyjne przepisy ze wszystkich regionów geograficznych Grecji. Autor przedstawił siebie od czasów wczesnego dzieciństwa, opisał zmiłowanie do kuchni, swoje życie, pochodzenie i zainteresowania. Zainspirowany kuchnią, w trudnych latach osiemdziesiątych otworzył klub. Wspomniał też o rodzinie oraz o największym smakołyku z młodzieńczych lat, czyli pajdzie chleba posypaną cukrem. Zaskakujące, bo ja również pamiętam ten deser z czasów dzieciństwa. Jak widać, wiele może nas łączyć z Grekami.
Nigdy nie machaj w Grecji otwartą dłonią, pokazywanie pięciu palców oznacza wulgarny gest
Teo Vafidis oprowadza nas po zwyczajach i zaułkach starożytnej Grecji. Opowiada o kulturze i gafach, które możemy popełnić, będąc w tycza zakątkach. Dobrze jest przed wizytą w tym kraju, poczytać tą książkę, poznać ją od podszewki, czyli od kuchni. Autor zaprowadza nas do Milos, na Kretę, na wyspę Mykanos, półwysep Chalcydycki i wiele wiele innych miejsc, które są szczegółowo i ciekawie opisane. Autor opowiada z pasją i zaangażowaniem, by przekazać czytelnikowi jak najwięcej cennych i interesujących informacji o życiu w Grecji.
Wino, kobiety i śpiew - bez tego Grek nie wyobraża sobie życia
Kuchnia grecka oparta jest na sezonowości i urozmaiceniach, nie może w niej zabraknąć wina. Dobra kawa i szklaneczka czegoś mocniejszego również wskazane, przy miłym towarzystwie.
Kuchnia lekka, sycąca, zdrowa i smaczna
Na setnej stronie doczekałam się przepisów greckiej kuchni. Od razu spodobała mi się ta książka, miło jest poczytać troszkę o tradycjach ludzi, którzy wymyślili nasz potencjalny obiad, który zaraz zamierzamy przygotować. Sam przepis to nie wszystko. A przepisy dość proste i co najważniejsze wykonalne. Produkty nie są wymyślne. W książce znajdziemy przepisy na obiad jak i na słodki deser. Niektóre podobne do naszych, a niektóre zupełnie inne i całkowicie zaskakujące. Warto spróbować sił w greckiej kuchni, wdzięcznej, prostej w wykonaniu i składzie. Sezonowej i zdrowej, okraszonej lekkim winem. Każde danie ma fotografie, zachęcająca oczywiście do jedzenia. Wszystko razem spójne i apetyczne. to jak, zaszalejemy z grecką kuchnią?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz