Sposób podania
W czym lubicie pić kawę? Czy smakuje Wam kawa ze styropianowych lub papierowych kubków? A co powiecie na plastikowe kubeczki stawiane na tablicy rozdzielczej samochodu? Odpowiednie podanie kawy jest równie ważne jak jej smak.
Po pierwsze filiżanki muszą być idealnie czyste. Prawdziwi smakosze myją filiżanki ręcznie wodą z sodą, następnie taka filiżanka pozostaje do całkowitego wyschnięcia, bez wycierania. Jeśli myjemy filiżanki w zmywarce, upewnijmy się, czy dobrze ona usunęła osad z kawy.
Jeśli już ktoś musi używać styropianowych kubków, polecam je najpierw przepłukać w gorącej wodzie, by pozbyć się cząstek styropianu, które psują smak kawy. Jeśli musimy wybierać pomiędzy styropianowymi a papierowymi kubkami, polecam te pierwsze - mniej psują smak. Powłoka ochronna z naczyń papierowych często rozpuszcza się w kawie.
Filiżanka do kawy powinna trzymać ciepło przez 15 minut. Szklane i plastikowe naczynia nie utrzymują ciepła tak długo. W filiżankach z chińskiej porcelany kawa reprezentuje się znakomicie, natopmiast zbyt szybko stygnie.
Jeśli używamy delikatnych naczyń, np. szklanych - warto je podgrzać przed podaniem kawy. Najlepszy sposób i wielokrotnie sprawdzony przeze mnie, to nalanie gorącej wody do filiżanki i pozostawienie jej przez 5 minut. W ten sposób nasza kawa będzie dłużej ciepła. Zalecam głównie mamom, którym przyjęło się picie zimnej kawy.
Kupując zastawę do kawy, zwróć uwagę nie tylko na wygląd, ale również na praktyczność. Niektóre najbardziej wyszukane filiżanki są po prostu niewygodne w trzymaniu.
Cafe au lait
2 szklanki gorącej, mocnej kawy normalnej lub bezkofeinowej;
2 szklanki gorącego mleka 2%
Ilość porcji: 4
Zaparzoną kawę przelewamy do gorącego dzbanka. Do drugiego dzbanka nalewamy mleko. Do ciepłych filiżanek nalewamy kawę i mleko z obu dzbanków równocześnie.
1 porcja zawiera:
38 kalorii, 4 g węglowodanów, 2 g białka, 1 g tłuszczu (31% kalorii z tłuszczu), 5 mg cholesterolu, 39 mg sodu, 230 mg potasu, 139 mg kofeiny (z kawą normalną).
Jak korzystać?
Najpierw patrzymy na ilość kalorii, a następnie na ilość kalorii pochodzących z tłuszczu. USDA (United States Department of Agriculture's) zaleca spożywać nie więcej niż 30% kalorii z tłuszczu. Niektóre osoby muszą liczyć ilość spożywanego cholesterolu, sodu a nawet potasu. Zalecane dzienne spożycie sodu wynosi 2200 mg, a potasu 3750 mg. Przyjęto, że bezpieczna ilość kofeiny to 330 mg na dobę. Możemy użyć kawy bezkofeinowej zamiast normalnej.
Ciekawostki:
Aby zmniejszyć ilość kolorii i tłuszczu w kawie, możemy w każdym przepisie zmniejszyć ilość śmietany i cukru. Mleko pełnotłuste możemy zastąpić odtłuszczonym, śmietankę chudym mlekiem skondensowanym. Zamiast lodów można użyć mrożonego jogurtu. W przepisach z alkoholami, redukujemy liczbę kalorii oraz zawartość alkoholu poprzez jego zagotowanie. Alkohol wyparowuje a smak pozostaje ten sam.
Jeśli zaparzymy kawę zgodnie ze wszystkimi regułami i podamy ją w podgrzanych i idealnie czystych (bez plamek po wodzie) zapewniam, że będzie to najlepsza kawa w okolicy!
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńKawa... uwielbiam ją na tysiące sposobów :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzy przygotowywaniu kawy zwracam zawsze uwagę na naczynie w którym ją podaję. Wybór odpowiedniego ma bowiem dość istotne znaczenie i zależy przede wszystkim od rodzaju kawy. Stąd też w sklepach znaleźć można np. filiżanki do latte, cappuccino, czy espresso https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Dobrze dobrana filiżanka sprawi, że każda chwila spędzona z ulubioną kawą będzie wyjątkowa oraz pełna uroku.
OdpowiedzUsuńCo do innego rodzaju podania kawy, to możemy też postawić na papierowe kubki, ale takie z printem. Ostatnio znalazłam takie kubki do kawy z nadrukiem u firmy printcup24.pl i byłam pod wrażeniem, ponieważ robią oni świetną robotę. Nawet można tam zamówić z własnym zdjęciem kubki.
OdpowiedzUsuń