I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

niedziela, 29 marca 2015

Chmiel - to nie tylko piwo



CHMIEL Humulus lupulus

Pnąca bylina o sercowatych, szorstkich liściach. Kwiaty zwarte w jasnozielone szyszki, kwitnące od czerwca do sierpnia. Dzięki lupulinie – lepkiemu proszkowi o silnym zapachu, szyszki odznaczają się swoistym aromatem. Pozyskuje się je z upraw, kiedy mają barwę żółtozieloną, przed całkowitym dojrzeniem. Gruczoły chmielowe otrzymuje się poprzez otrząsanie ususzonych szyszek. 




Zawiera: olejek eteryczny, sole mineralne, żywicę

Działanie: tonujące, regulujące trawienie, zmniejszające ilość kwasów trawiennych

Uwaga: przedawkowanie lupuliny może być niebezpieczne



Przepisy:

Po łyżeczce do herbaty chmielu i waleriany zaparzyć szklankę wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić. Pić w razie bezsenności nerwowej i nerwicy szklankę ciepłego naparu przed snem.


Łyżkę chmielu, łyżeczkę piołunu  zaparzyć szklanka wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić. Pić przy braku apetytu szklankę naparu przed jedzeniem.


100 gramów szyszek chmielu, liść pokrzywy, ziela przewrotnika oraz serdecznika, po 10 gramów liści melisy, korzenia lukrecji, korzenia mniszka, liści mięty pieprzowej oraz 20 gramów kwiatów bławatka - dobrze wymieszać. Łyżeczkę mieszanki zaparzyć szklankę wrzątku. Parzyć pod przykryciem 30 minut. Przecedzić. Pić w okresie przekwitania szklankę gorącego naparu przed snem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz