CHMIEL Humulus lupulus
Pnąca
bylina o sercowatych, szorstkich liściach. Kwiaty zwarte w jasnozielone
szyszki, kwitnące od czerwca do sierpnia. Dzięki lupulinie – lepkiemu proszkowi
o silnym zapachu, szyszki odznaczają się swoistym aromatem. Pozyskuje się je z
upraw, kiedy mają barwę żółtozieloną, przed całkowitym dojrzeniem. Gruczoły
chmielowe otrzymuje się poprzez otrząsanie ususzonych szyszek.
Zawiera:
olejek eteryczny, sole mineralne, żywicę
Działanie:
tonujące, regulujące trawienie, zmniejszające ilość kwasów trawiennych
Uwaga:
przedawkowanie lupuliny może być niebezpieczne
Przepisy:
Po
łyżeczce do herbaty chmielu i waleriany zaparzyć szklankę wrzątku. Parzyć pod
przykryciem 10 minut. Przecedzić. Pić w razie bezsenności nerwowej i nerwicy
szklankę ciepłego naparu przed snem.
Łyżkę
chmielu, łyżeczkę piołunu zaparzyć
szklanka wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić. Pić przy braku
apetytu szklankę naparu przed jedzeniem.
100
gramów szyszek chmielu, liść pokrzywy, ziela przewrotnika oraz serdecznika, po
10 gramów liści melisy, korzenia lukrecji, korzenia mniszka, liści mięty
pieprzowej oraz 20 gramów kwiatów bławatka - dobrze wymieszać. Łyżeczkę
mieszanki zaparzyć szklankę wrzątku. Parzyć pod przykryciem 30 minut.
Przecedzić. Pić w okresie przekwitania szklankę gorącego naparu przed snem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz