LIKIER JAJECZNY AJERKONIAK - PROSTY PRZEPIS, DO PICIA NADAJE SIĘ PO
2-3 GODZINACH
2-3 GODZINACH
1/2 litra tłustego mleka lub słodkiej śmietanki
250 ml spirytusu lub wódki
250 g cukru
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie:
Mleko zagotuj z wanilią rozciętą wzdłuż na pół/ z cukrem wanilinowym.
Ostudź, wyjmij wanilię.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Kogel-mogel ostrożnie wlej do chłodnego mleka, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Do mleczno - jajecznego płynu dolewaj po łyżeczce alkoholu, cały czas mieszając. Uważaj, zbyt szybkie dolewanie alkoholu może spowodować, że ajerkoniak się zważy.
Gotowy likier przelej do butelki i odstaw w chłodne miejsce.
Po 2-3 godzinach likier nadaje się do picia.
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz