I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Przerażone udka pieczone

Co Wy na to, by zaszaleć i dziś zrobić coś zupełnie innego na obiad?
Czy Was też przerażają już udka pieczone?

Ciągle to samo, co by tu zrobić dziś na obiad, by było smacznie, szybko w miarę, prosto, wyjątkowo i nie nudno?

 Mam na to radę !!!

Udka czy tam ćwiartki, co tam sobie każdy zażyczy przyprawiamy wg uznania, fajnie jest posypać mięso dodatkowo papryka mieloną, wtedy na końcu nasza potrawa nabiera ładnego koloru.

A co to za kołderka pod udkami?

Kapusta kwaszona, lekko odgotowana i odcedzona z wody, ułożona w naczyniu żaroodpornym. 
Pomiędzy przewijają się maleńkie kawałeczki margaryny. 
Kieliszek wody na dokładkę.




Taki oto specyfik, zapiekamy w piekarniku, czas i temperatura taka, w jakiej zawsze pieczecie udka. Mój piekarnik nastawiam na około 200 st C, i piekę około 1 - 1,5 godz.
Kapusta pięknie zmięknie, także nie ma się czego bać, że będzie twarda. Nie będzie. 


Z całym okazałym naczyniem stawiamy danie na stole. Proszę się częstować. 

4 komentarze:

  1. Nie no teraz musiałam natrafić na ten przepis noooo .... i teraz apetytu sobie narobiłam :) ... muszę koniecznie przy jakiejś okazji wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No rewelacyja :-)to na pewno jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest pyszne, coś innego niż zwykłe udka pieczone, które już mi się dawno znudziły :)

      Usuń