I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

niedziela, 22 lutego 2015

10 najzdrowszych produktów



Jedzenie które spożywamy, a w szczególności, które podajemy dzieciom powinny być mało przetworzone i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej by nie zawierało chemii, jednak każdy wie, że w tych czasach trudno o to. Produkty z ekologicznych upraw powinny dawać nam tą pewność, ale czy dają?


WODA – najzdrowszy napój dla dorosłych jak i dla dzieci. Gasi pragnienie lepiej niż nie jeden sok czy napój, dostarcza wiele naturalnych soli mineralnych tj. wapń czy magnez. Dla dzieci najlepsza niegazowana. Wodę powinniśmy pić już od urodzenia.

BROKUŁY – zawiera wiele cennego kwasu foliowego, witaminy C, błonnika, potasu, wapnia oraz żelaza. Brokuły powinny spożywać szczególnie osoby skłonne do anemii. Spożywać można od 4 miesiąca życia.

JABŁKA – krajowe owoce, o których była mowa w osobnym poście. Są przede wszystkim bogactwem witaminy C. Im kwaśniejsza odmiana, tym więcej tej witaminy. Jabłka podajemy od 4 miesiąca życia.

DYNIA – zawiera wiele witamin: A, B1, B2, C, PP oraz wiele składników mineralnych: fosfor, wapno, żelazo, magnez, potas. Im bardziej intensywniejszy kolor tego warzywa, tym więcej zawiera witamin. Świeże pestki dyni stosuje się przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego. Miąższ podawać dzieciom od 4 miesiąca życia, a pestki po 3 urodzinach.



INDYK – Mięso indyka ma w sobie dużo białka, a mało tłuszczu, zawiera fosfor, potas, witaminę B6 i E. Pierś z indyka jest najmniej kaloryczna i najniżej strawna. Mięso indycze jest delikatne i kruche. Mięso to można podawać dziecku już w 7 miesiącu życia.

ŁOSOŚ – prawie wszystkie gatunki ryb zawierają tłuszcze omega-3, które wspomagają odporność,  prace mózgu. Obok łososia jest makrela, śledź oraz halibut. Dzieciom można podawać już od 8 miesiąca życia.

JOGURTY – źródło wapnia, białka, zawiera również witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Bakterie pro biotyczne obecne w jogurcie naturalnym regulują pracę układu pokarmowego i korzystnie wpływają na odporność. Jogurty są dobre dla dzieci powyżej 9-10 miesiąca.

JAJKA – jako jedyne zawierają wszystkie aminokwasy potrzebne naszemu organizmowi, gdyż sam ich nie wytwarza, a które są mu niezbędne. Żółtko oprócz witamin zawiera duże ilości żelaza, które odpowiada za naszą koncentracje i pamięć. Zawiera też jod, który z kolei poprawia prace mózgu. Kupując jajka w sklepach zwracaj uwagę na oznaczenia, wybieraj tylko te, które oznaczono „0” lub „1”. Na jajka należy jednak uważać, gdyż zaraz po białkach mleka krowiego jest silnym alergenem. Żółtko możesz podawać dziecku od 7 miesiąca; całe jajko – od 10 miesiąca.

POMIDORY – jest w nich zawarty likopen chroniący przed nowotworami oraz beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A, który dobrze wpływa na poprawę wzroku. Pomidory bogate są w kwas foliowy, który potrzebny jest kobietom w ciąży. Są źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Po 10 miesiącu życia można zacząć podawać dziecku.



PŁATKI OWSIANE – maja wpływa na koncentrację, szybkość uczenia się oraz zapobiegają zmęczeniu. Dostarczają składników odżywczych mając niewielką ilość kalorii. Dla najmłodszych mają postać kaszki - po 1 roku życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz