Idealne na kolację drożdżowe kapuśniaczki, przepis
sprawdzony i prosty. Zrobienie zajęło mi ok 2 godzin, akurat tyle trwała
dzisiejsza drzemka mojej córki. Powodzenia.
Składniki:
1 kg mąki
10 dag
drożdży
1 szklanka
mleka
1 kostka
margaryny
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki
cukru
1/2 łyżeczki
soli
tłuszcz do
wysmarowania blachy
Farsz:
80 dag
kiszonej kapusty (lub białej)
0,5 kg
pieczarek
2 cebule
3 łyżki
oleju
1/2 łyżeczki
mielonego kminku
1/2 łyżeczki
mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
czarny, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem, odstawić
do wyrośnięcia. margarynę rozpuścić, ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka - wymieszać,
wlać drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wlać roztopioną i wystudzoną
margarynę. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając
ściereczką.
2. Kapustę posiekać, w odrobienie wody, ugotować by zmiękła.Cebulę
lekko zrumienić na oleju.
Posiekane pieczarki również podgotować oraz doprawić
do smaku wg uznania.
3. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na kilka
porcji. Następnie ciasto rozwałkować na szerokie paski grubości ok 0,5 cm.
nałożyć wzdłuż farsz, zwinąć w rulony.
Każdy pokroić w kawałki ok 10 cm - wg uznania.
Każdy pokroić w kawałki ok 10 cm - wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz