I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

czwartek, 19 lutego 2015

Drożdżowe kapuśniaczki



Idealne na kolację drożdżowe kapuśniaczki, przepis sprawdzony i prosty. Zrobienie zajęło mi ok 2 godzin, akurat tyle trwała dzisiejsza drzemka mojej córki. Powodzenia.



Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania blachy

Farsz:
80 dag kiszonej kapusty (lub białej)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz czarny, majeranek

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem, odstawić do wyrośnięcia. margarynę rozpuścić, ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka - wymieszać, wlać drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wlać roztopioną i wystudzoną margarynę. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.

2. Kapustę posiekać, w odrobienie wody, ugotować by zmiękła.Cebulę lekko zrumienić na oleju.
Posiekane pieczarki również podgotować oraz doprawić do smaku wg uznania.
3. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na kilka porcji. Następnie ciasto rozwałkować na szerokie paski grubości ok 0,5 cm. nałożyć wzdłuż farsz, zwinąć w rulony.



 Każdy pokroić w kawałki ok 10 cm - wg uznania.


4. Paszteciki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok 30minut w temp 190°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz