Dziś przepis na pyszną zupę,
specjalność mojej koleżanki
Zupa
na mięsie mielonym
Ok 0,5 kg mięsa mielonego
1,5 kg marchwi
0,5 średniego selera
1,5 kg pieczarek
1,5 serka topionego śmietankowego
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w niewielkie kostki -
przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy z wody.
Mięso mielone przyprawiamy do smaku według uznania, smażymy na patelni,na
koniec odsączamy tłuszcz.
Marchew i seler myjemy, obieramy i kroimy w
kostkę, wrzucamy do ok 4 litrów wody (według uznania), doprawiamy solą,
pieprzem, jak będą prawie miękkie, wrzucamy do wywaru z marchwi i selera mięso
mielone oraz pieczarki. Gotujemy razem jeszcze chwilę, by wszystko było miękkie
(uważaj by się warzywa nie rozgotowały). Na koniec dodajemy po kawałku serek
topiony ciągle mieszając, czekamy aż zupa się zagotuje,wyłączamy. Możemy
jeszcze doprawić do smaku.
Zupa gotowa. Smacznego!
Często nie mam pomysłu co zrobić z mięsem mielonym, aby nie skończyło jako zwykłe kotlety. Ten przepis to nowa alternatywa.
OdpowiedzUsuń