I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

czwartek, 19 lutego 2015

Jabłko? Jakie i po co?



                                                                                    - Co jest gorsze od znalezienia robaka w jabłku?
                                                                                                                - Znaleźć w nim pół robaka
 


Świeże owoce to ważny składnik naszej diety, nie tylko ze względu na wysokie przyswajanie witaminy A i C, ale również z powodu zawartości w nich składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, mangan, żelazo czy też miedź. Dodatkowo owoce zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego.

Owoce nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci

Ja zaczęłam podawać swojemu dziecku na początek sok z jabłka, gdy miało 3 miesiące - maczając w nim smoczek. Widząc, że nic się nie dzieje, przeszłam na podawanie łyżeczką, teraz córka pije 20ml soku dziennie z butelki. Kilka dni temu pierwszy raz utarłam jabłko i podałam jako mus. W poradnikach, ulotkach możesz przeczytać, że dziecko karmione mlekiem modyfikowanym powinno zacząć dopiero w 5 miesiącu rozszerzać dietę o owoce, a karmione piersią w 7 miesiącu życia. Ja jednak nie czekałam tak długo, w naszym przypadku sok świetnie sprawdził się na uregulowanie układu pokarmowego, małe jelitka zaczęły lepiej pracować. 


Skoro zdrowe, to można jeść  bez ograniczeń?

Otóż nie. We wszystkim trzeba mieć umiar. Zbyt mała ilość owoców w diecie nie jest korzystna, ale ich nadmiar również nie, ponieważ może zmniejszyć apetyt na inne jedzenie (owoce zawierają dość dużo sycących cukrów) bądź też doprowadzić do biegunki. Owoce mogą też uczulać.


Jabłko surowe czy gotowane?

Surowe jabłka są polecane przy zaparciach (świeże jagody również), gotowane natomiast przy biegunce.


Co z nadpsutym jabłkiem?

Wszystkie nadpsute owoce należy w całości wyrzucić, wykrojenie zgniłej czy spleśniałej części nic nam nie da. Toksyny z pleśni i brązowej zgnilizny przedostają się do całego owocu. Zjedzenie nadpsutego jabłka może doprowadzić nas do zatrucia. Toksyny mają tez działanie rakotwórcze.


A więc jakie jabłko?

Antonówka – twarde, soczyste, dobre do mięsa lub na szarlotkę
Kortlandy – kruche, słodkie, idealne do deserów
Malinowe – soczyste i aromatyczne, dobre do jedzenia na surowo
Lobo – słodko-kwaskowate, kruche, do jedzenia na surowo i do deserów
Kosztele – twarde, słodkie i soczyste, nadają się do dłuższego przechowywania
Czempiony – soczyste, słodkie i aromatyczne, świetne na przetwory
Glostery – twarde, soczyste, kwaskowate, sprawdza się do pieczonego kurczaka

A jaka gruszka?

Faworytka – bardzo soczysta
Wiliamsa – delikatna, soczysta, dobra do suszenia
Konferencja – soczysta, słodka, również do suszenia
Lukasówka – aromatyczna, soczysta
Komisówka – duże owoce, soczysta


A co ze Śliwką?

Węgierka – duże owoce, słodka, idealna na powidła
Ulena – duże owoce, bardzo soczysta, słodka, dobra na kompot
Mirabelka – małe i żółte owoce, słodka, miąższ łatwo odchodzi od pestki
Dąbrowiecka – duże owoce, słodka, również łatwo odchodzi miąższ od pestki


A może biszkopt z jabłkami?  (od 10 miesiąca życia)

Skład: 4 jajka, niepełna szklanka mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 2 duże jabłka, masło do wysmarowania formy
Wykonanie: Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na nieduże cząstki. Żółtka i cukier puder utrzyj na białą masę. Białka ubij mikserem. Do utartych żółtek dodaj ubite białka oraz mąkę wymieszana uprzednio z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj i przełóż do wysmarowanej formy. W tak przygotowany biszkopt, powkładaj kawałki jabłka. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz