- Co jest gorsze od znalezienia robaka w jabłku?
- Znaleźć w nim pół robaka
Świeże owoce to ważny składnik naszej diety, nie tylko ze względu na wysokie
przyswajanie witaminy A i C, ale również z powodu zawartości w nich składników
mineralnych, takich jak: wapń, potas, mangan, żelazo czy też miedź. Dodatkowo
owoce zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na pracę naszego układu
pokarmowego.
Owoce
nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci
Ja zaczęłam podawać swojemu dziecku na początek sok z jabłka, gdy miało 3
miesiące - maczając w nim smoczek. Widząc, że nic się nie dzieje, przeszłam na
podawanie łyżeczką, teraz córka pije 20ml soku dziennie z butelki. Kilka dni
temu pierwszy raz utarłam jabłko i podałam jako mus. W poradnikach, ulotkach
możesz przeczytać, że dziecko karmione mlekiem modyfikowanym powinno zacząć
dopiero w 5 miesiącu rozszerzać dietę o owoce, a karmione piersią w 7 miesiącu
życia. Ja jednak nie czekałam tak długo, w naszym przypadku sok świetnie
sprawdził się na uregulowanie układu pokarmowego, małe jelitka zaczęły lepiej
pracować.
Skoro
zdrowe, to można jeść bez ograniczeń?
Otóż nie. We wszystkim trzeba mieć umiar. Zbyt mała ilość owoców w diecie
nie jest korzystna, ale ich nadmiar również nie, ponieważ może zmniejszyć
apetyt na inne jedzenie (owoce zawierają dość dużo sycących cukrów) bądź też
doprowadzić do biegunki. Owoce mogą też uczulać.
Jabłko
surowe czy gotowane?
Surowe jabłka są polecane przy zaparciach (świeże jagody również), gotowane
natomiast przy biegunce.
Co
z nadpsutym jabłkiem?
Wszystkie nadpsute owoce należy w całości wyrzucić, wykrojenie zgniłej czy
spleśniałej części nic nam nie da. Toksyny z pleśni i brązowej zgnilizny
przedostają się do całego owocu. Zjedzenie nadpsutego jabłka może doprowadzić
nas do zatrucia. Toksyny mają tez działanie rakotwórcze.
A
więc jakie jabłko?
Antonówka – twarde, soczyste, dobre do mięsa lub na szarlotkę
Kortlandy – kruche, słodkie, idealne do deserów
Malinowe – soczyste i aromatyczne, dobre do jedzenia na surowo
Lobo – słodko-kwaskowate, kruche, do jedzenia na surowo i do deserów
Kosztele – twarde, słodkie i soczyste, nadają się do dłuższego przechowywania
Czempiony – soczyste, słodkie i aromatyczne, świetne na przetwory
Glostery – twarde, soczyste, kwaskowate, sprawdza się do pieczonego kurczaka
A
jaka gruszka?
Faworytka – bardzo soczysta
Wiliamsa – delikatna, soczysta, dobra do suszenia
Konferencja – soczysta, słodka, również do suszenia
Lukasówka – aromatyczna, soczysta
Komisówka – duże owoce, soczysta
A
co ze Śliwką?
Ulena – duże owoce, bardzo soczysta, słodka, dobra na kompot
Mirabelka – małe i żółte owoce, słodka, miąższ łatwo odchodzi od pestki
Dąbrowiecka – duże owoce, słodka, również łatwo odchodzi miąższ od pestki
A
może biszkopt z jabłkami? (od 10 miesiąca życia)
Skład: 4 jajka, niepełna szklanka mąki
pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 2 duże
jabłka, masło do wysmarowania formy
Wykonanie: Jabłka umyj, obierz, wykrój
gniazda nasienne i pokrój na nieduże cząstki. Żółtka i cukier puder utrzyj na
białą masę. Białka ubij mikserem. Do utartych żółtek dodaj ubite białka oraz
mąkę wymieszana uprzednio z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj i przełóż
do wysmarowanej formy. W tak przygotowany biszkopt, powkładaj kawałki jabłka.
Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz