Było już jabłko, czas na marchew... czyli rozszerzanie jadłospisu niemowlaka
Rozszerzając menu swojego dziecka o owoce i
warzywa, to właśnie jabłko i marchewka jako pierwsze trafiają do jadłospisu
twojego dziecka. Są to produkty łagodne, łatwo się przyswajają oraz bardzo
rzadko powodują alergie, to wszystko jest bardzo ważne dla wciąż słabo
rozwiniętego układu pokarmowego.
Marchew zaraz po jabłku
Kiedy? Dziecko karmione butelką
może dostawać marchew już po skończeniu 4 miesiąca życia, natomiast karmione piersią
- w 7 miesiącu.
Ja dzisiaj pierwszy raz podałam mojej córce
marchewkę, oto piękny śliniaczek na dowód - a mina po posmakowaniu - bezcenna.
Jak podawać? Na początek
możesz podać kilka łyżeczek soku marchwiowego, czy też marchwiowo - jabłkowego.
Jeśli maluch dobrze znosi nowość w diecie, zacznij podawać gotowaną marchewkę
rozgniecioną na papkę. Ja zaczęłam dziś od podania gotowej marchewki dla
niemowląt, jest ona bezpieczniejsza, ponieważ pochodzi z ekologicznych upraw.
Wprowadzając taką zmianę, pamiętaj, by nie przesadzić, zbyt duża ilość
beta-karotenu u małego dziecka, może obciążyć tak delikatną wątrobę.
Objawy podawania za dużej ilości marchewki?
Dziecko nabiera żółtawo- pomarańczowego zabarwienia skóry, należy wtedy
zmniejszyć ilość marchewki.
Co wiemy o marchewce?
Marchew zawiera naturalne cukry, które dają
dziecku energię oraz dzięki którym jest chętnie zjadana przez maluchy. To ona
właśnie stanowi podstawę pierwszej papki jarzynowej zjadanej przez twoje
niemowlę. Posiada wiele beta-karotenu, który przekształcany jest na witaminę A,
niezbędną dla prawidłowego widzenia, wzrostu, dobrego stanu błony śluzowej oraz
nabłonka skóry. Marchew ma w sobie wiele cennych witamin oraz składników
mineralnych m.in. wapno, żelazo, fosfor i miedź.
Bezpieczeństwo
Do ukończenia pierwszego roku życia, powinno się
podawać dziecku tzw. "obiadki" (tj. np. nasza papka z marchwi),
powinny one być uzupełnieniem posiłków. Jeśli decydujesz się na gotowe do
kupienia w sklepie, zawsze sprawdzaj datę ważności, zazwyczaj są one dość
długie, zwróć jednak uwagę na sposób i długość przechowywania dań po ich
otwarciu.
Jabłko, marchew, dynia...
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie malucha na
witaminę A, należy podawać mu 150 gramów warzyw bogatych w karoten, np. fasolka
szparagowa, dynia, groszek, szpinak. Oznacza to, że dziecko może zjeść
codziennie marchewkę lub kilka łyżek groszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz