Masz ochotę na smaczny deser,
ale nie chce ci się wychodzić z domu? Zrób go sama. Oto przepis na pyszny krem
z bananów w sosie angielskim.
3 banany
6 żółtek
2 szklanki śmietanki
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Żółtka utrzeć na puszystą masę, wsypać cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę, ucierać jeszcze przez chwilę.
2. Śmietankę podgrzać w rondlu, nie dopuszczając do wrzenia, zdjąć z ognia.
3. Masę żółtkową cieniutką stróżką wlewać do gorącej śmietanki, ciągle mieszając. Sos podgrzewać kilka minut, aż będzie gęsty i jednolity.
4. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, ułożyć je w pucharki (kilka zostawić do dekoracji pozostałymi owocami i oprószyć gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz