I czerwone szpilki

I czerwone szpilki

czwartek, 19 lutego 2015

Moc ziół



Moc ziół

Człowiek od początku korzystał z pól, łąk i lasów. Jednak wiele roślin do tej pory okryte zostały tajemnicą. Zioła przez wieki stosowane były instynktownie, człowiek naśladując zwierzęta, wybierał te, które przynosiły mu ukojenie lub zdrowie, używając ich w swym codziennym żywieniu, natomiast te, które wykazywały silniejsze działanie, stosował w okresach choroby. 

Tak jak przed wiekami, tak i dziś, ludzie doceniają zalety ziół. Wprawdzie ziołowe kuracje nazywane są „babskimi lekami”, ale prawdą jest, że wiele leków powstało na bazie różnych darów natury. Od jakiegoś czasu następuje zwrot, nikt nie kwestionuje osiągnięć współczesnej farmakologii i medycyny, ale zaczynamy coraz bardziej doceniać ziołolecznictwo. 

Zioła nie tylko leczą, ale i smakują

W Polsce mięta traktowana jest jako wspomagacz na dolegliwości żołądkowe i trawienne, w Anglii natomiast jest zwykłą przyprawą kuchenną. We Francji rumianek, melisa, kwiat lipy czy marzanna wonna są cenionymi herbatkami, chrzan można tam kupić w aptece jako syrop chrzanowy, w Polsce używany jest głównie do mięs.   

Jak dobrze przygotować lek ziołowy

Wyciąg – zioła wrażliwe na wysoką temperaturę, należy zalać zimną lub letnią wodą, zawsze przegotowaną. Pozostawić pod przykryciem na pewien czas i przecedzić, pić w odpowiednich dawkach.

Napar – podobnie jak herbatę, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy pod przykryciem zgodnie z przepisem. Następnie napar należy przecedzić, spożywać zgodnie ze wskazówkami. 

Wywar – głównie sporządzany z korzeni, kłączy czy też kory, które zostały poddane rozdrobnieniu. Tak przygotowany zalewamy zimna wodą i gotujemy. Gotowy wywar, jeszcze ciepły - przecedzamy.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz