Moc
ziół
Człowiek od początku korzystał z pól, łąk i
lasów. Jednak wiele roślin do tej pory okryte zostały tajemnicą. Zioła przez
wieki stosowane były instynktownie, człowiek naśladując zwierzęta, wybierał te,
które przynosiły mu ukojenie lub zdrowie, używając ich w swym codziennym
żywieniu, natomiast te, które wykazywały silniejsze działanie, stosował w okresach
choroby.
Tak jak przed wiekami, tak i dziś, ludzie
doceniają zalety ziół. Wprawdzie ziołowe kuracje nazywane są „babskimi lekami”,
ale prawdą jest, że wiele leków powstało na bazie różnych darów natury. Od
jakiegoś czasu następuje zwrot, nikt nie kwestionuje osiągnięć współczesnej
farmakologii i medycyny, ale zaczynamy coraz bardziej doceniać
ziołolecznictwo.
Zioła
nie tylko leczą, ale i smakują
W Polsce mięta traktowana jest jako wspomagacz na
dolegliwości żołądkowe i trawienne, w Anglii natomiast jest zwykłą przyprawą
kuchenną. We Francji rumianek, melisa, kwiat lipy czy marzanna wonna są
cenionymi herbatkami, chrzan można tam kupić w aptece jako syrop chrzanowy, w
Polsce używany jest głównie do mięs.
Jak
dobrze przygotować lek ziołowy
Wyciąg
– zioła wrażliwe na wysoką temperaturę, należy zalać zimną lub letnią wodą,
zawsze przegotowaną. Pozostawić pod przykryciem na pewien czas i przecedzić,
pić w odpowiednich dawkach.
Napar – podobnie jak herbatę, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy pod
przykryciem zgodnie z przepisem. Następnie napar należy przecedzić, spożywać
zgodnie ze wskazówkami.
Wywar
– głównie sporządzany z korzeni, kłączy czy też kory, które zostały poddane
rozdrobnieniu. Tak przygotowany zalewamy zimna wodą i gotujemy. Gotowy wywar,
jeszcze ciepły - przecedzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz